ПОЛИТИКА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ
Общ Устройствен План на град Бяла Слатина.
СИГНАЛИ ЗА КОРУПЦИЯ
КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ
ПОРТАЛ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ КОНСУЛТАЦИИ
КОМИСИЯ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО
INTERNATIONAL ASSET BANK
ВРЕМЕТО В БЯЛА СЛАТИНА
Дом за стари хора с. Попица

Дом за стари хора с. Попица, община БялаСлатина

телефон за контакти: 09137/2377

еmаil: dsh_popitsa@abv.bg 

е специализирана институция за предоставяне на социални услуги делегирана държавна дейност с капацитет 60 места.

Настаняват се мъже и жени в надпенсионна възраст след изчерпване на всички други възможности за извършване на социални услуги в общността и не са в състояние сами да организират и задоволяват жизнените си потребности. Основните дейности в Дом за възрастни хора с. Попица са съобразени с изпълнение на стандартите и критериите за предоставяне на социални услуги (регламентирани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане) и са насочени към подпомагане и разширяване на възможностите настанените лица да водят самостоятелен начин на живот. Целта е задоволяване на ежедневните потребности на възрастните, създаване на условия за социални контакти и възможности старите хора да се чувстват неразделна част от обществото.

Важна част от нашата цел е подкрепата за пенсионираните и напуснали активния живот да преодолеят психологическата бариера, която ги кара да се чувстват ненужни и да им бъдат осигурени условия за взаимопомощ.

Основната цел на ръководството и персонала на Дома е хората настанени при нас да се чувстват уютно в обстановка близка до домашната а ежедневието им да е ангажирано с различни занимания и социални контакти, с цел всеки един от тях да се чувства пълноценен и обичан.

За да постигнем това, ние се стремим да осигурим:
• Морална, духовна и социална подкрепа на домуващите и техните близки.
• Пълноценно и качествено хранене.
• Медицински грижи / лекар и медицински сестри /
• Поддържане на добра лична хигиена на домуващите.
• Денонощна обратна връзка с техните близки.

 Сградата на дома е разделена на три къщички като всяка е на по два етажа.  Всяка къща разполага с фоайе, всекидневна,малка кухня, перално помещение и асансьор. Спалните помещения са за по двама и по трима човека. Всяка стая е с тераса и отделен санитарен възел.

Осигурен е  денонощен 24-часов надзор над здравословното състояние на възрастните хора. За целта се ангажира целият екип,в който се включват:

 -  личните лекари на домуващите със здравна практика и клинична лаборатория;

 - лекари консултанти (тесни специалисти, които провеждат консултации на място в дома при необходимост).

 - при нужда стоматолог. 

 - висококвалифицирани медицински сестри – на разположение за различни медицински манипулации;

 -рехабилитатори – за осъществяване възстановителни процедури на място при хора с неврологични, ортопедични и др. заболявания.

 - санитарки с богат социален опит.

     За изготвянето на качествена и вкусна храна ДСХ с. Попица разполага със собствена кухня оборудвана с изцяло нова техника.Храненето се извършва в просторна и светла столова. Правоспособни готвачи се грижат за пълноценна, питателна и здравословна храна.

    Социални работници се грижат заорганизационната, културна, трудова дейност в дома и  за провеждане на ефективна комуникация и социална адаптация на възрастните хора.Провеждат се културни мероприятия в дома –честване на рождени дни, празнични и поздравителни концерти, като гастролират музикални и фолклорни състави от цялата страна.

    За хора с жив интерес към българската история и добра физическа кондиция се организират туристически екскурзии и посещения на местности и паметници с културно-историческо значение.

Освен богатия библиотечен фонд с над две хиляди заглавия потребителите на социални услуги имат достъп  до безплатен  безжичен Интернет и кабелна телевизия.

    В двора на дома са изградени зелени площи,където възрастните хора могат да се разхождат и да дишат с пълни гърди чистият въздух.

 

    В Дома застари хора с. Попица се предоставят следните социални услуги

 1. Правилен режим за хранене( качествена, здравословна и питателна храна) личен избор на меню, диети съобразени със здравословното състояние на потребителите на социални услуги  и спазване изискванията на Закона за народното здраве.
 2. Задоволяване на здравните потребности на на настанените лица.
 3. Задоволяване на рехабилитационните потребности.
 4. Социални дейности:

 

 • Групова социална работа с домуващи;
 • Индивидуална социална работа с настанените лица;
 • Организиране на културно-масови мероприятия, екскурзии;
 • Ползване на краткосрочни услуги в други домове;
 • възможност за самостоятелно организиране на свободното време - осигурени са книги, списания, вестници, тихи игри, цветарство, плетене, риболов,лозарство, градинарство, екскурзии, табла, шах, карти и др.;
 • Осигурена възможност на домуващите за осъществяване на лични контакти със семейството, близки,  приятели и др. лица;
 • Съдействие при необходимост от ползване на различни административни услуги;
 • Организиране на съвместни прояви с други специализирани институции, неправителствени организации , екскурзии,честване на лични и национални празници;
 • Информация за нормативната уредба,регламентираща дейността на доставчика на социалната услуга, както правата и задълженията на потребителите;
 • Съдействие за поддържане на личната хигиена на домуващите: сутрешен и вечерен тоалет, къпане, пране, смяна на бельо,подстригване, бръснене, педикюр и др.;
 • Здравна профилактика.

 

 

 

Потърсете в сайта
КОРОНАВИРУС
БАНКОВИ СМЕТКИ
ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА ЗА МАНДАТ 2019 Г. - 2023 Г.
ПРОВЕРКА НА ЗАДЪЛЖЕНИЯ
ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ
НАБОР ОТ ДАННИ
МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА - БЯЛА СЛАТИНА
ЗА ВАС ИНВЕСТИТОРИ
ПОРТАЛ ЗА АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
СПИСЪК С УСЛУГИ
Местоположение